Filled Under:

TERKEJUT Bakal Suami Tak S0lat. Ini Tindakan BERANI Isteri Yang Buat Suami Rajin S0lat !!! |



Saya nak k0ngsi yang ramai isteri p0st tentang suami di0rang tak s0lat/malas s0lat. Tak kurang juga suami saya. Saya kenal dengan suami masa tu kami masih muda.. saya masih di university, manakala suami pula terus kerja lepas SPM. Kenal melalui satu event. Suami nampak matang dari umurnya. Dan untuk umurnya masa tu, memang dia sangat matured berbanding rakan-rakan lelaki sebaya saya.

First time keluar dengan suami, kami pergi pavili0n. Masa tu.. kebetulan saya uzur. Dah pukul 3 lebih, saya tanya suami, “awak tak gi z0h0r ke?” Dia tersenyum tersipu sipu malu. Rupanya dia tak s0lat. 0r hanya s0lat kadang2. Saya terkejut tapi saya tak cepat menghakimi dia. Siapa lah saya nak menghakimi dia kan, saya pun manusia biasa.
Sejak dari tu saya tak putus hantar sms, (time tu takda whatsapp lagi) call dia bila hari jumaat. Bayangkan lah, s0lat jumaat pun kadang2 saya yang gerak dia bangun. Berkali kali call, baru bangun. Lepas kenal keluarga dia, baru saya tahu, yang bukanlah salah dia sepenuhnya dia tak pentingkan bab agama. Keluarga dia memang tak menitik berat kan hal agama. Berbeza sangat dengan keluarga saya, umur 7 tahun tak s0lat dah kena marah, umur 10 tahun tak s0lat dah kena sebat. Tak kira lah lelaki ke perempuan.
Pernah dia bawa saya ke kenduri kahwin belah keluarga dia, 90% tak s0lat. Waktu z0h0r berlalu gitu je.. mak abah dia dah tua, duduk pun atas wheelchair. Jadi nak s0lat di luar, memang agak kek0k, saya faham. Dan mak dia bila balik rumah, mak dia qada balik s0lat tu. Tapi adik beradik lain, anak anak buah, baik lelaki mahupun perempuan, semuanya buat tak tahu je. Sedih saya masa tu. Paling benci 0rang abaikan s0lat. Saya tegur suami, dia cakap, “family saya memang suka enj0y” akhir2 nak habis kenduri tu ada kara0ke. Saya cakap la, “tak salah nak enj0y, tapi takkan sampai abaikan s0lat” dia diam..
Alhamdulillah 4 tahun kemudian, kami bertunang dan kahwin.. s0lat suami nampak semakin 0k berbanding masa single dulu. Rumah kami dekat dengan masjid, bila datang hari rajin dia, sebelum subuh dia dah bangun bersiap untuk jemaah di masjid. Hati isteri mana tak sejuk teng0k suami macam tu. 😊 Adakalanya masa 0tw balik kerja, dalam kereta dia cakap, “hari ni nak jemaah maghrib kat masjid lah” sejuk hati..
Tapi, ada masa dia sangat2 malas nak s0lat, terutamanya s0lat isya. Kadang saya rasa se0lah dia sengaja tid0 sebelum s0lat. And dia cakap nak bangun pukul 3/4 pagi tapi saya tahu dia takkan bangun. Ada masa sampai saya menangis merayu supaya dia bangun s0lat. Sedihlah hati teng0k suami lalai macam tu. Kadang sampai bergaduh, sampai dia maki and tinggi suara. Paling sedih bila dia cakap “kubur kita lain lain, yang awak nak sebuk kenapa” hrmmmm.. kadang saya rasa, fakt0r kawan sangat2 mempengaruhi. Dia dapat kawan yang tak s0lat, dapat kawan yang sindir bila dia nak pergi s0lat, jadi dia yang sememangnya iman turun naik, senang terpengaruh.
Jadi saya selalu ajak dia s0lat isya jemaah, saya hanya bentangkan sejadah, dan takkan s0lat selagi dia tak datang. Alhamdulillah cara tu berkesan. Sejak saya mengandung, saya dah berazam tak nak menangis pasal ni dah. Jadi saya hanya gerak sekali dua, kalau nak bangun, bangun lah. Kalau tak nak terpulang. Saya tak nak baby saya terkesan bila saya em0si.
Yang pelik, dia bangun pulak bila gerak sekali dua tu. Sebelum ni bukan main payah. Disamping tu saya selalu ingatkan dia yang dia ni ketua keluarga. Kalau bukan dia yang akan bimbing saya dan anak, siapa lagi? Saya juga selalu ingatkan, penat2 kerja tapi tak dapat apa kalau tak s0lat. Keberkatan semua takda. Dia diam je..
Saya harap, isteri2 diluar sana, janganlah berputus asa ye. Ada sebabnya Allah utuskan kita untuk jadi pasangan buat suami. Kita kena kuat dan sentiasa mend0r0ng suami untuk s0lat, untuk mengaji, untuk dekatkan diri dengan Allah selalu.. janganlah perli 0r k0ndem 0r paksa dia. Ingat! ALLAH yang bagi petunjuk dan hidayah untuk dia.. kita ni sebagai pend0r0ng je. Kena banyakkan bersabar dan berd0a supaya Allah buka hati dia. 😊

Baru baru ni, suami tanya dekat saya, kat mana ada kelas mengaji, dia nak pergi belajar. Saya hanya tersenyum.. Sungguh Allah tu dengar apa yang kita d0akan.. inshaAllah. Wallahualam. Kredit:- KRT





First time jumpa dengan bakal suami dia bawa aku ke pavili0n, time tu aku cuti tak b0leh s0lat. then aku teng0k dia pun tak s0lat. baru aku tahu dia ni jenis 0rang yang tak amik berat pasal s0lat. s0, aku pun ape lagi bermula dari tu aku buat strategi. mula-mula........